Amaç
Çocuk Gelişimi mesleği, 0-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel, sosyal-duygusal ve kişilik gelişimi alanlarına yönelik çalışmalar yapan disiplinler arası bir meslek grubudur. Çocuk gelişimciler alanda çalışırken çocuğu tek başına ele almadan mikro sistem içerinde ailesi ve toplumu da kapsayacak şekilde çocuk ve gençlerin gelişimlerine destekleyici, ailelere ve toplumun her kesimine çocuk odaklı danışmanlıklar vermektedir.
Ebeveynler çocuklarının gelişimlerinde önemli etkiye sahiptir. Çocuk gelişimciler de çocuklarla çalışırken anne babalarla yakın ilişki içerisinde olmaktadır. Ebeveyn görüşmeleri ve çocuk odaklı aile danışmanlığı çocuğu tanıma ve çocuğun gelişimi için açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle hem aileler hem de çocuk gelişimciler için aile görüşmelerinin sağlıklı ve profesyonelce yapılması aile ve çocuk gelişimci arasında güvenli bir iletişimin ilk basamağı olacaktır. Böylelikle çocuk gelişimcilerin ebeveynlerle olan iş birliklerinin güçlenmesi, ebeveynlerin çocuklarının gelişimsel ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarını, desteklemelerini ve etkili iletişim kurmalarını sağlayacak bir iletişim ortamı oluşacaktır.
Çocuk gelişimi bölümü öğrencileri üniversite eğitimleri kapsamında 0-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin gelişimleriyle ilgili tam donamlı olarak eğitim almaktadır. Aile danışmanlığı ve aile eğitimleri konularını da içeren zengin bir müfredatla mesleğe hazırlanmaktadırlar. Ancak belirli durumlarda; örneğin, hastanede yatan uzun süreli tedavi gören çocuk ve ailesi ile görüşme, ölüm ve yas durumlarında ailelere danışmanlık ve çocukla görüşme, adli vakalarda görüşme, çocuk ve aileden kaynaklı sorunlarda aile görüşme teknikleri ve modelleri konularına yönelik daha odaklanmış bir eğitime ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.